Gezond drinkwater uit een schone waterkoker

« Alle artikelen

Geschreven op 10 mei 2014

Drinkwater winnen we in Nederland vooral uit grond en oppervlakte water. Waterzuiveringbedrijven leveren door heel Nederland water dat geschikt is voor menselijke consumptie. De term kraanwater vertelt ons iets over de wijze van transport of aflevering van leidingwater, niet over de kwaliteit van het drinkwater. Niet al het kraanwater is direct geschikt voor menselijke consumptie. Regen en oppervlakte water word door waterzuiveringbedrijven verzameld en ontdaan van vaste, organisch en chemische stoffen die zich in het water bevinden. Om ons te behoeden voor ziekte en gezondheidsproblemen is het de belangrijk om een goede kwaliteit drinkwater te hebben. In Nederland wordt drinkwater ook voor toepassingen gebruikt zoals douchen, het schoonmaken van de auto en het toilet.

Ons grondwater is vaak onvoldoende natuurlijk gezuiverd om voor menselijke consumptie gebruikt te worden. De overheid heeft strenge maatregelen en wetgeving bedacht waaraan ons drinkwater moet voldoen voordat het geconsumeerd mag worden. Ondanks dat het water overal in Nederland wordt bewerkt en gezuiverd voor consumptie smaakt het water in Nederland niet overal hetzelfde. In water bevinden zich ook stoffen en materie die niet schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Een van deze stoffen is kalk, onschadelijk voor ons lichaam maar wel de oorzaak van kalkaanslag in onze apparaten. Wanneer er veel kalk in het water zit spreken we over hard water. Dit beïnvloedt de smaak en word vaak minder smaakvol gevonden. Bij een laag kalkgehalte spreken we over zacht water. Als water met daarin een hoge concentratie kalk wordt verwarmd dan kan dat kalkaanslag veroorzaken en schadelijk zijn voor onze elektronische apparaten. Op waterkoker.ontkalken.org vind je tips om kalkaanslag in uw apparaten te voorkomen of verwijderen.

Enkele waterzuiveringtechnieken die worden gebruikt om ons water te zuiveren zijn: zandfiltratie, actieve koolfiltratie, membraanfiltratie en behandeling door UV licht, ozon of chloor. Dankzij de goede wetgeving en controle beschikken we in Nederland over een goede kwaliteit drinkwater.