Wat is een waterkoker precies?

« Alle artikelen

Geschreven op 31 mei 2014

Een waterkoker is een apparaat dat water verwarmd doormiddel van een warmte element totdat het water zijn kookpunt heeft bereikt. Waterkokers zijn beschikbaar in vele vormen, maten en prijsklasse. De meeste waterkokers hebben een standaard waterreservoir van 1 liter, een handvat en een aan en uit knop. Bij de duurdere waterkokers kan de watertemperatuur ingesteld worden. Zo kan water bijvoorbeeld verwarmd worden tot slechts 70, 80 of 90 graden, afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Water koken

Onderin de waterkoker bevindt zicht het verwarmingselement dat het water verwarmt. Wanneer water kookt ontstaat er stoom. Bovenin de waterkoker zit een constructie van bimetaal. Als de stoom van het water in contact komt met het bimetaal dan schakelt de waterkoker zichzelf uit. Soms zit er ter beveiliging van het apparaat onderin de waterkoker ook een bimetaal om te voorkomen dat het apparaat verwarmt wanneer er geen water in de waterkoker zit.

Verkalking

Het verwarmingselement van de waterkoker kan na verloop van tijd verkalken. Hier vindt je verschillende manieren voor het ontkalken van de waterkoker. Het beste is om een waterkoker te kiezen met een roestvrij staal verwarmingselement. Waterkokers met een verwarmingselement van verchroomd koper kunnen tijdens het ontkalken deeltjes van het verchroomde koper los laten. Om te voorkomen dat deze deeltjes in ons drinkwater komen is het aan te raden om een waterkoker met een roestvrij stalen verwarmingselement te gebruiken.