Waterhardheid

« Alle artikelen

Geschreven op 14 juni 2014

waterhardheid-waterDe hardheid van het Nederlandse drinkwater verschilt per gemeente. Water hardheid word bepaald door de hoeveelheid kalk die er in het drinkwater zit.

We spreken over hardwater wanneer het water veel kalk bevat en over zacht water wanneer de hoeveelheid kalk in het water laag is. Water hardheid wordt beïnvloed door de bron waar het water vandaan komt en hoe het daarna word behandeld door het waterzuiveringbedrijf. Het reduceren van kalk in drinkwater is een kostbaar proces. Op plekken waar grondwater gewonnen word met een zanderige bodem is er meestal minder kalk in het water aanwezig. Dit in tegenstelling met grond die vooral uit klei of kalkhoudende bestaat, hier zit meer kalk in het water. Denk hierbij aan plekken op als Limburg of de Betuwe rond het rivieren gebied. In Nederland meten we de waterhardheid aan de hand van ‘Duitse hardheid’, afgekort als DH

0 tot 4 °DH: zeer zacht water
4 tot 8 °DH: zacht water
8 tot 12 °DH: gemiddeld
12 tot 18 °DH: vrij hard water
18 tot 30 °DH: hard water

Kalkvorming kan een nadelig gevolg hebben op uw huishoudelijke apparaten. Vooral als water verwarmd word is de kans groot op kalkaanslag binnen in uw apparaten. Veel voorkomende apparaten met kalkaanslag zijn de douchekop, waterkoker of het koffiezetapparaat. Op lange termijn kan dit uw apparaat zodanig aantasten dat het apparaat kapot gaat. Het apparaat kalkvrij maken komt ten goede van de levensduur van uw apparaat. Hoe u kalkaanslag kan verwijderen vind u hier. Naast dat apparaten kapot kunnen gaan heeft kalkaanslag ook invloed op uw energierekening. Dit komt door kalkafzetting op de warmtewisselaar. Binnen 2 jaar heeft u 10 procent meer energie nodig om dezelfde hoeveelheidwater te verwarmen binnen uw huishouden.